Vul hier de LAKS-monitor in!

De LAKS-monitor is jaarlijks geworden!

Het LAKS viert feest! De LAKS-monitor is sinds dit jaar namelijk ieder jaar af te nemen. Aanmelden voor de LAKS-monitor 2023 kan vanaf 1 oktober! Vanaf 1 december starten we met de afname en de monitor is in te vullen tot en met 30 april! Het aanmelden van uw school kan op de portal.

Wat is de LAKS-monitor? 

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zet zich in voor de belangen van scholieren. Daarom heeft het LAKS de LAKS-monitor ontwikkeld: een grootschalig gratis tevredenheidsonderzoek vóór en dóór leerlingen van het voortgezet onderwijs. Naast het in kaart brengen van een landelijk beeld proberen we met de LAKS-monitor de leerlingenparticipatie te verhogen, dit doen we onder andere met de resultatenwebsite

In dit onderzoek zijn, naast de LAKS vragen, de verplichte sociale veiligheidsvragen opgenomen die de input leveren voor Vensters, de inspectie en Scholen op de Kaart. Het onderzoek wordt gesteund door het ministerie van OC&W, dus is voor scholen gratis af te nemen. En de LAKS-monitor kan via verschillende aanbieders afgenomen worden. Maar de LAKS-monitor biedt nog veel meer voordelen. Neem voor meer informatie contact met ons op!

De status van de
LAKS-monitor
2023

LAKS_Aart-Satus-AanmeldenMONITOR-O-MATIC TYPE 2018hét tevredenheidsonderzoek onder scholieren

Voor scholen

Zoveel redenen om de LAKS-Monitor in te schakelen

 • De LAKS-Monitor is helemaal gratis: afname, posters, factsheets, analyse, Excel en SPSS bestanden, landelijke rapport je krijgt ze allemaal gratis van ons. De LAKS-monitor wordt namelijk ondersteund door het ministerie van OCW.
 • De LAKS-monitor wordt uitgevoerd door het gerenommeerde onderzoeksbedrijf ResearchNed.

 • Iedere school ontvangt haar resultaten online in een rapportage, hierin kan er naar verschillende klassen, leerjaren en onderwijssoort gekeken worden.

 • Op deze pagina kan iedere school haar resultaten en de landelijke resultaten downloaden in een SPSS en Excel bestand.

 • Het landelijke rapport ontvangt iedere school zowel op papier als online.

 • Ten slotte zijn de resultaten voor uw school, maar ook voor uw leerlingen en leerlingraden online in te zien op de resultatenwebsite (ook dit is allemaal gratis).
 • Door mee te doen aan de LAKS-monitor hebben leerlingenraden een goed overzicht van de leerlingtevredenheid op hun school.

 • Met de resultatenpagina kunnen ze aan de slag om dit om te zetten in actiepunten.

 • LAKS biedt trainingen aan om de leerlingenraden op weg te helpen en verder in de data te duiken.

 • Ten slotte stimuleren we de leerlingenraden om op basis van deze resultaten met een actieplan het gesprek aan te gaan met jullie school.

 • Laat je verassen door je eigen leerlingen!
 • Vernieuwing: Vorig jaar zijn de Venstervragen vernieuwd, een mooi moment om ook de LAKS-vragen onder de loep te nemen. De vragenlijst is flink ingekort en makkelijker geformuleerd. Dit maakt de vragenlijst geschikt voor alle onderwijssoorten, ook voor praktijkonderwijs.

 • Venstervragen: Alle deelnemende scholen doen met de LAKS-monitor automatisch mee aan Scholen op de Kaart(Venstersvragen) van de VO-raad. Deze leveren wij door aan Vensters en de inspectie wanneer jullie dat aangeven.

 • Sociale veiligheid: In de LAKS-monitor zijn vragen opgenomen over sociale veiligheid op school. De vragen zijn in samenspraak met de VO-raad en de Inspectie van het Onderwijs geformuleerd. Door mee te doen aan de LAKS-monitor voldoet je school dus aan wettelijke verplichting om de veiligheid te meten.

 • Invultijd: de vragenlijst duurt ongeveer 5-10 minuten om in te vullen en kan op computer, tablet en mobiel worden ingevuld.

 • Afname via verschillende aanbieders: De LAKS-monitor is af te nemen via Kwaliteitscholen, Qfeedback,  de Onderwijsspiegel, de ProZO! en Mar-Research. Overstappen is dus niet nodig, de LAKS-monitor toevoegen wel!

 • Eigen vragen: Tot slot kunt u als school nog 10 eigen vragen toevoegen, hiervoor vragen we een kleine vergoeding voor de programmeringskosten. De eerste vraag kost €350,- en elke volgende vraag kost €50,- 
 • De LAKS-monitor loopt vanaf 1 december tot en met 30 april 2023
 • Aanmelden kan tot en met 14 april 2023
 • Eigen vragen toevoegen kan tot en met 23 november

 • Heeft u nog vragen? Schroom niet om contact op te nemen: 
 • Stuur een mailtje naar laks-monitor@laks.nl
 • Of bel naar 06 41916600
Meld je hier aan!

Scholenportal

In de scholenportal vindt u alle relevante informatie voor deelnemende scholen.

Voor leerlingen

Daarom is de LAKS-Monitor awesome voor leerlingen

Hoi, ik ben Vincent

en ik zit in de leerlingenraad op het Vathorstcollege. De LAKS-monitor is voor ons heel erg handig. Het is voor ons altijd heel erg moeilijk om in te schatten waar leerlingen ontevreden mee zijn. Door de LAKS-monitor weten wij nu waar wij als leerlingenraad aan kunnen werken. Bij ons zijn de onderwerpen toetsen en manieren van lesgeven nog te verbeteren, samen met de schoolleiding gaan we kijken hoe we dit kunnen oppakken. Ik kan iedere leerlingenraad aanraden om de LAKS-monitor af te nemen. Succes!

Tip: Zorg ervoor dat 2 of 3 grote punten uitkiest waar je wat mee gaat doen. Als het er teveel worden raak je al snel het overzicht kwijt.

Resultatenwebsite 

Bekijk hier de resultaten van jouw school en vergelijk deze met de landelijke resultaten of met de resultaten van andere scholen.

Ook kan je dieper op de thema’s ingaan om precies uit te zoeken waar het probleem zit op jouw school. Ga op onderzoek uit!

Naar de resultatenwebsite

De LAKS-monitor 2022

De landelijke resultaten en ontwikkelingen zijn weergegeven in deze rapportage. Zowel door de jaren heen als op schoolniveau wordt er een vergelijking gemaakt van de resultaten en zien wij mooie en minder mooie ontwikkelingen. Weten wat LAKS vindt van de ontwikkelingen? Blader dan door naar de blauwe pagina’s.

Resultaten van 2022

Aanvragen rapportage

Wil je graag een papieren versie van de LAKS-monitor rapportage? Neem dan contact op met het LAKS, dan sturen we er gratis eentje naar je op!

Naar de contactpagina